Huom! Olet Merikarvian kunnan arkistosivuilla, näitä sivuja ei enää ylläpidetä.
Siirry tästä Merikarvian kunnan nykyisille verkkosivuille: www.merikarvia.fi
Huom! Olet Merikarvian kunnan arkistosivuilla, näitä sivuja ei enää ylläpidetä.
Siirry tästä Merikarvian kunnan nykyisille verkkosivuille: www.merikarvia.fi
 
Suomeksi in English p� svenska
Turism och fritid
Se­värd­he­ter
Inkvarterings- och restaurangtjänster
Friluftsliv och båtliv
Skar­vöar­na
Fiske och hamnarna
Idrottshus och bibliotek
Turism och fritid > Sevärdheter
« Föregående | Följande »

Sevärdheter

Merikarvia kyrka
Finlands näst största träkyrka byggd 1899 tjänstgör under sommaren som guidad vägkyrka. Trots att kyrkan byggdes av stockar har den hållits i gott skick tack vare byggnadssättet. Väggens stockar står lodrätt. Det finns 979 meter bänkar i kyrkan, sålunda får ca 2 500 personer sittplats. Kyrkans adress är Kauppatie 56.


Fiskerimuseiområde
Fiskerimuseet berättar om fiske och förädling, tillverkning av strömmingstunnor och båtbyggeri. På stranden har man renoverat en fiskarstuga och rökbastu. Fiskerimuseet ligger på adressen Palosaarentie 58.


Hembygdsmuseum
Hembygdsmuseet är en kontorsbyggnad till den före detta glasfabriken. Museet har fyra temautställningar: diversehandeln, sågarbetarens rum på 1930–40 talen, beskrivning av näringarna samt en utställning om folkskollärarens liv mellan 1875 och 1959. Hembygdsmuseet ligger i intill kommunhuset på adressen Kauppatie 42.


Pyttymakasiini (tunnmagasinet)
Tunnmagasinet berättar om ortens betydelsefulla historia som tillverkare av dessa fiskkärl i trä. Tunnmagasinets adress är Antintie 6.


Matilda Roslin-Kalliolas författarhem
Matilda Roslin-Kalliola (1837–1923) var på sin tid en allmänt känd och uppskattad författare. Hennes stuga har bevarats som ett av få finländska författarhem. Författarhemmet finns på adressen Papintie 3.


Galleri Vanha Savu
Galleriet Vanha Savu (gammal rök) renoverades till konstgalleri i det gamla Dernjatins fiskrökeri. På galleriet arrangeras genom hela sommaren konserter, workshops och olika evenemang. Galleriets adress är Varvintie 5.


Lankoski
Lankoski är en populär rastplats i vackert forslandskap. På sommaren betjänas turisterna också av Kahvimylly (kaffekvarnen). Till Kahvimylly kommer man från Köffi längs med Lankoski gamla valvbro som byggdes år 1887. Lankoski Köffi finns vid riksväg 8, adressen är Vaasantie 58.


Merikarvia Korsutupa
Merikarvian Korsutupa byggdes i parken Koskipuisto vid ån Merikarvianjoki år 1998. Det delvis underjordiska huset förmedlar krigstidens asketiska atmosfär. På Korsu-museet kan man titta på krigstida föremål. Korsutupas adress är Antintie 23.


Krooka havsscen
I Krooka hamn, intill restaurang Ravintola Rantahuone finns en amfiteaterlik scen som uthyrs för olika evenemang. I juni–juli framförs bl.a. sommarteater på scenen.


Väckelsepredikant Anna Rogels staty
Anna Rogel (född 4.12.1751) var den mest centrala personen i den religiösa rörelsen som uppstod i Merikarvia på 1700-talet. Hon hade dålig hälsa sedan barndomen. Hennes tillstånd försämrades och ingen väntade sig att hon skulle läka. Vid julen 1770 började Rogel plötsligt predika. Hon talade nästan fyra timmar i sträck, och man kom för att lyssna på hennes predikningar från hela Satakunda, till och med från andra sidan Bottniska viken. Anna Rogels staty finns nära Kungsväg 5b.


Stengärdsgårdar och tomtestenar
Stengärdsgårdarna och åkertomtestenarna är landmärken som berättar om ortens historia. Tomtestenarna är enligt gammal sed heliga stenar som förbättrar skörden. Tomtestenarna står vid Trolss byväg på Rantatie och stengärsgårdarna finns i byn Tuorila.

uppdaterat 4.7.2011 - Utskrivbar version -
 
 
 Sastmola kommun • Kauppatie 40, 29900 Merikarvia • tel. 044 7246 333 • förnamn.tillnamn@merikarvia.fi
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations Oy
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Leader-toimintatavat