Huom! Olet Merikarvian kunnan arkistosivuilla, näitä sivuja ei enää ylläpidetä.
Siirry tästä Merikarvian kunnan nykyisille verkkosivuille: www.merikarvia.fi
Huom! Olet Merikarvian kunnan arkistosivuilla, näitä sivuja ei enää ylläpidetä.
Siirry tästä Merikarvian kunnan nykyisille verkkosivuille: www.merikarvia.fi
 
Suomeksi in English p� svenska
Sastmola Å
Sastmola Å

Sastmola Å

Sastmola å (Merikarvianjoki på finska) är landets första å med vandringsfiskar där man vid flodmynningen frivilligt grundat ett omfattande förbudsområde för nätfiske som sträcker sig fem kilometer ut mot det öppna havet. Detta försäkrar en obehindrad vandring för fisken upp för Sastmola Å.
Vacker åmiljö och talrika forsar
Sastmola å är naturskön och rik på forsar. Ån är 15–50 meter bred och passar utmärkt för flug- och dragfiske. Fallhöjden i fiskeområdets många forsar är sammanlagt cirka 30 meter. Det finns 12 km forsstrand att fiska på, och utöver det finns det långa lugnvattensområden. På grund av de få sjöarna i området är variationerna i avrinningen ganska stora, i likhet med Lapplands älvar.

Vårfloden samt höstfloden kan försvåra fisket, men å andra sidan för de med sig vandringsfiskar i ån. Vattenbristen kan tidvis kännas störande, men då finns det rikligt med regnbågsforell, harr och öring. Under våren och hösten försöker man få upp särskilt stora vandringsfiskar så som havsöring, lax och vandringssik.
Fiske året om, säsongerna skiftar
De olika gädd- och laxfiskarna, den varierande avrinningen och de olika årstider skapar många intressanta och annorlunda möjligheter för fiske i Sastmola å. De största chanserna att lyckas får du genom att i förväg planerar vad och hur du tänker fiska, senast då du kommit fram.
Havsöringen (1–10 kg) börjar vandra uppför ån i april. I skiftet juli–augusti börjar laxen och havsöringen sin höstvandring. Laxen (1–15 kg) nappar bäst i september–oktober. Efter leken får man lax och öring i november–december samt i april–maj lekfiskar från föregående höst som övervintrat i ån. Vandringssik (1–5 kg) finns det rikligt av i ån i september–oktober. Harren och bäcköringen (0,3–1,5 kg) är laxfiskar som allmänt förekommer i åområdet och som inte vandrar till havet. Havsöringen som stannat i ån för att växa efter yngelfasen och inte har vandrat till havet kallas för bäcköring. Regnbågsforellen (1–7 kg) som släpps ut i floden då den uppnått fångststorlek är den vanligaste bytesarten. Planteringen sker, med undantag av vintern, med cirka en veckas mellanrum i små partier på mer än tio olika platser i åområdet.
Det finns fiskekort att köpa till Sastmola å, allt från fyra timmar upp till ett år. Nu kan du köpa den på nätet: www.merikarvianjoki.fi
uppdaterat 28.10.2016 - Utskrivbar version -
 
 
 Sastmola kommun • Kauppatie 40, 29900 Merikarvia • tel. 044 7246 333 • förnamn.tillnamn@merikarvia.fi
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations Oy
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Leader-toimintatavat