Huom! Tämä sivu on tulostettu Merikarvian kunnan verkkosivujen arkistosivuilta. Arkistosivuja ei enää ylläpidetä.
Tämä sivu on tulostettu Merikarvian kunnan internet-sivuilta (www.merikarvia.fi)



Matkailu ja vapaa-aika > Nähtävyydet > Kotiseutumuseo > Kotiseutumuseon näyttelyt

Kotiseutumuseon näyttelyt

Kansakoulunopettaja Ines Tommila
Näyttely koostuu enimmäkseen Ines Tommilan lahjoittamista esineistä, mutta mukana on myös yleisesti kansakouluun ja koulutukseen liittyviä esineitä.
Kupariseppämestarin tytär Ines Dunderberg syntyi Tampereella vuonna 1875. Ines solmi avioliiton merikarvialaisen insinööri Arvi Tommilan kanssa vuonna 1906 ja pariskunta lähti vuosiksi Kaukasiaan, jossa Arvi oli suuren öljy-yhtiön palveluksessa ja Ines toimi opettajana sikäläisten suomalaisten ja ruotsalaisten perheitten lapsille.
Tommilat palasivat Suomeen ja Merikarvialle vuonna 1917. Arvi Tommila kuoli jo vuonna 1920. Yhteiskunnallisesti aktiivinen Ines Tommila toimi kansakoulunopettajana Merikarvialla 70-vuotiaaksi saakka. Hän kuoli vuonna 1959.
1930-1940-luvun sahatyöläisen huone
esittelee Merikarvian sahateollisuutta teemallisessa huoneessa. Eletään vuotta 1940 ja sota-aikaa, jolloin huoneen esineistö ajoittuu 1900-luvun alkuun ja varsinkin 1930-lukuun. Näyttely kertoo myös sota-ajasta. Merikarvian sahateollisuuden vilkkain kausi kesti 1920-luvun alusta viime sotiin saakka. Kirkonkylässä toimi 1920- ja 1930-luvuilla samanaikaisesti kuusi sahaa. Ne vetivät kirkonkylään työväestöä muista kylistä ja lähipitäjistä.
Sekatavarakauppa
Näyttelyssä esitellään vanhoja esineitä kauppamiljöön avulla. Esillä on etenkin vanhoja tuotepakkauksia, mutta myös esimerkiksi taloustavaroita ja kenkiä. Liiketoiminnalla on ollut Merikarvian kirkonkylässä keskeinen merkitys. Se on tarttunut etenkin seudun luontaisten elinkeinojen, kalastuksen ja puunjalostuksen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kauppaliikkeitä ja kahviloita syntyi runsaasti seurauksena asukasmäärän lisääntymisestä, ja ne osaltaan olivat todistuksena kirkonkylän vireästä elämästä 1920-luvulta 1950-luvun alkuun.
Elinkeinoja
Näyttely esittelee erityisesti käsityöammatteihin liittyviä työkaluja. Siinä keskitytään erityisesti suutarin, sepän ja puusepän ammatteihin, mutta esillä on myös maatalouselinkeinoon liittyviä työvälineitä. Ennen sotia kirkonkylän elinkeinorakenne oli maa- ja metsätalousvaltainen. Maatalous elätti pienestä tilakoosta ja karusta maaperästä huolimatta enemmistön väestöstä. Käsityöammattien kukoistuskausi sattuu Merikarvialla 1900-luvun kolmelle ensimmäiselle vuosikymmenelle. Niihin aikoihin kirkonkylän elämä oli kaikin puolin vilkkaimmillaan.
Tekstiilit ja kutominen
Näyttelyn esineistö koostuu tekstiilien käsittelyyn ja hoitoon liittyvistä esineistä. Näyttelyssä on esillä mm. mankeleita, ompelukoneita, rukkeja ja kutomakone. Lisäksi näyttelyssä pienempiä teemallisia nurkkauksia eri aiheisiin liittyen.
Tätä sivua on viimeksi muutettu 19.9.2012 klo 16:13
 Merikarvian kunta • puh. 044 724 6333 • etunimi.sukunimi@merikarvia.fi