Huom! Olet Merikarvian kunnan arkistosivuilla, näitä sivuja ei enää ylläpidetä.
Siirry tästä Merikarvian kunnan nykyisille verkkosivuille: www.merikarvia.fi
Huom! Olet Merikarvian kunnan arkistosivuilla, näitä sivuja ei enää ylläpidetä.
Siirry tästä Merikarvian kunnan nykyisille verkkosivuille: www.merikarvia.fi
 
Suomeksi in English p� svenska
Matkailu ja vapaa-aika
Matkailu ja tapahtumat
Vinkkejä koronaepidemian ajaksi kotiin ja vapaa-ajalle
Krookan satama
» Krookka nykyään
» Krookan historiaa
» Kerttu Pollarin pakina Krookasta Merikarviam murteella
Majoituspalvelut, ruoka- ja kahvipaikat
Galleria Vanha Savu
Näh­tä­vyy­det »
Kalastusta joella ja merellä »
Räätälöi retkipaketti ryhmällesi »
Vuokrattavat juhlatalot »
Me­ri­cam­ping
Ur­hei­lu­ta­lo
Jää­hal­li »
Ret­kei­ly »
Rat­sas­tus
Ul­koi­lu »
Ve­nei­ly
Ouran saaristo »
Me­ri­kar­vian­jo­ki
Sata saaren rantaa -karttahanke
Selkämeren kansallispuisto
Merikarvian murre
« Edellinen | Seuraava »

Krookka nykyään

Krookka on maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas historiallisin, maisemallisin sekä rakennushistoriallisin ja rakennustaiteellisin perustein. Krookan kulttuuriympäristö alkaa Kauppatieltä Rantatien risteyksestä. Rantatieltä Krookan rantaan johtava osuus Kauppatiestä onkin säilynyt entisellä paikallaan aina tien rakentamisesta, 1800-luvun alkupuolelta, saakka. Krookan kulttuuriympäristöalue rajautuu Satamatien itäpuolella Kansakoulun-ja Laivanrakentajantiehein. Satamatien länsipuolella se muodostuu Palosaarentien alun, Varvintien eteläpään ja merenrannan väliselle alueelle.

Krookassa voi edelleen ihailla merenkulun ja kalastuselinkeinojen luomaa maisemaa. Rantamaisemassa kalastushistoriasta kertovat rantahuoneet, entiset suolaamot ja kalansavustamot, sekä muutamat säilyneet verkonkuivatustelineet. Alueella on säilynyt autenttisena useita rantahuoneita, jotka on rakennettu jo 1800-luvulla. Rantahuoneiden alue sijoittuu meren ja asutusvyöhykkeen väliin, aivan rannan tuntumaan. Etenkin Suulintien ja Varvintien varrella on nähtävissä useita vanhoja rantahuoneita ja suolaamoja. Parhaiten rakennukset näkyvät kuitenkin mereltä katsottaessa.

Koko Krookan alueella on säilynyt lukuisia vanhoja tiloja, jotka ovat rakennushistoriallisesti merkittäviä. Uimarannan- ja Merituulentien varrella sijaitsevat rakennukset ovat idyllisintä Ydinkrookkaa. Alue on hyvin tiheästi rakennettu ja rakennuskanta on pienipiirteistä. Rakennukset ovat pääasiassa punaisia pystylaudoitettuja, satulakattoisia ja luonnonkiviperustaisia. Monet rakennukset on siirretty muualta nykyiseen paikkaansa. Varvintien itäpuolella on merkittäviä rakennuskokonaisuuksia, jotka muodostuvat useista vanhoista tiloista. Vanhan rakennuskannan muotokieli, materiaali ja väritys ovat omanlaisiaan. Merkittäviä rakennuksia ovat myös muun muassa Kansakouluntiellä sijaitseva, vuonna 1898 valmistunut, kaksikerroksinen Sataman koulu, jonka portinpylväitä koristavat haukat, sekä Eerontien varrella sijaitseva Braandin tilan komea mansardikattoinen huvilatyyppinen rakennus. Kauppatien varrella on useita arvokkaita vanhoja rakennuksia, jotka ovat toimineet aikanaan kauppoina tai majataloina.

Suulin- ja Merituulentien välisellä alueella sekä Friikoolintien ympäristössä on edelleen säilynyt keskeisiä avoimia, rakentamattomia alueita, joilla sahat ovat säilyttäneet lautatavaraansa. Vaikka Krookassa ei enää olekaan lautakarkkoja odottamassa lastausta, on sahateollisuus kuitenkin yhä tärkeä työllistäjä kunnassa, sillä Metsä Woodin Merikarvian saha sijaitsee lähellä Krookkaa, Satamatien päässä. Myös Merikarvian kunnan omistama laivasatama toimii nykyään Metsä Woodin sahan yhteydessä.

Krookan satama palvelee nykyään lähinnä pienveneilijöitä, vuokrattavia venepaikkoja alueella on noin 80 kappaletta. Krookan satamassa on myös venematkailijan helppo pistäytyä asioimassa, sillä alueella on laajat palvelut, muun muassa laituripaikkoja asiointia ja yöpymistä varten, WC:t ja suihkut sekä laiturilla vesipiste ja septitankin tyhjennyslaite.

Merikarvialla toimii yhä muutamia ammattikalastajia, joiden käyttöön vuosina 2012–2013 peruskorjatussa Krookan kalasatamassa on laiturit, joiden varustuksena on kaksi nosturia, silakkapumppu ja silakan lajittelukone. Lisäksi kalahallissa on jääasema, kalankäsittely- ja kylmäsäilytystilat ja pyydysten kunnostamiseen tarkoitetut tilat. Krookasta toimii edelleen kalansavustamoja, myös suoraan kalastajilta voi ostaa kalaa.

Krookan alueella ei enää ole toiminnassa yhtään kauppaa. Krookassa on upea amfiteatteria muistuttava merellinen näyttämö, jossa esitetään kesäisin muun muassa Ouraooppera-yhdistyksen teatteriesityksiä ja näytelmiä. Katsomoon mahtuu noin 500 katsojaa.

Tiedot kokosi Terhi Mattila
Päivitetty 12.2.2020 - Tulostettava versio -
 
 
 Merikarvian kunta • Kauppatie 40, 29900 Merikarvia • puh. 044 7246 333 • etunimi.sukunimi@merikarvia.fi
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations Oy