Huom! Tämä sivu on tulostettu Merikarvian kunnan verkkosivujen arkistosivuilta. Arkistosivuja ei enää ylläpidetä.
Tämä sivu on tulostettu Merikarvian kunnan internet-sivuilta (www.merikarvia.fi)



Matkailu ja vapaa-aika > Kalastusta joella ja merellä

Kalastusta joella ja merellä

kalastusaluekartta2019.pdf (PDF-dokumentti, 4 174 kt)
Ohjeita kalastuslupien hankintaan (PDF-dokumentti, 72 kt)
Siikojen pyynti lisäkoukuilla
Merikarvian Ylikylän osakaskunta on päättänyt, että nyt on mahdollisuus pyytää siikaa useammalla koukulla Ylikylän vesillä. Nyt voi luvan hankittuaan kalastaa kymmenellä lisäkoukulla. Luvan hinta on 10 € ja se on maksettava Pohjarannan kalastajainseuran tilille: FI23 5702 6540 0015 56.
Holmankoskella heiluvat perhovavat lähes aina. 
Merikarvianjoki tunnetaan
Saaristovedet, meri ja joki tarjoavat hyvin monipuolisia saaliskaloja ja vaihtelevia pyyntitapoja. Merikarvianjoen monilajinen lohikalasto, vaihteleva virtaama ja eri vuodenajat innostavat kalastajia tulemaan uudelleen ja uudelleen Merikarvialle. Merikarvianjoki on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan kalastusjoista. Käytettävissä on toistakymmentä laajaa koskialuetta Lankosken ja Salmelankosken välisellä jokialueella. Niiden tuntumassa on parkki-, tauko- ja saaliinkäsittelypaikkoja.
Eumer Fishing Center on joen rannalla sijaitseva kalastuskeskus, joka on rakennettu osittain Holmankosken kuohujen päälle. Kalastuskeskuksessa voi järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia (maksimi 20 hengelle) sekä majoittua kodikkaassa majatalossa. Elämyksellisiin kalastuspaketteihin sisältyy myös kalastusopastus Merikarvianjoella. Eumerille voi tulla myös ilman omia varusteita, sillä keskus vuokraa ja myy kaikkea, mitä perho- ja heittokalastukseen tarvitaan.
Lankosken Köffi
Kalareissu toimii yhdistävänä henkilöstö- tai asiakastapahtumana. Lankosken Köffi järjestää kaikenkattavia kalamatkoja kokeneiden kalastajien opastuksella. Majoitusvaihtoja Merikarvialla on aina pikkutöllistä 140 neliön edustustiloihin asti.
Merikalastus
Rannikon ja saaristoalueen vedet ovat pääasiassa melko matalia ja kivikkoisia. Vesi on väriltään yleensä melko kirkasta. Kovat mereltä puhaltavat tuulet voivat ajoittain samentaa vedet. Saaristo sijaitsee aavaa merta vasten, joten merenpuoleisella tuulella aallokko voi kasvaa korkeaksi. Suojaisia alueita löytyy aina suurempien saarien ja lahtien suojasta läheltä mannerta. Alueen mökkirakentaminen on pysynyt varsin kohtuullisena.

Ei Pietarin -vaan Ollin kalansaalis 
Kalasto

Merikarvian merialueen yleisimpiä saaliskaloja ovat ahven ja hauki. Alueella kalastetaan myös meritaimenta, säynettä, lohta ja kuhaa, jonka kannat ovat istutusten ansiosta voimistumassa. Siikaa pyydystetään ulkosaaristossa perholla ja pilkillä. Hauen kalastus onnistuu hyvin koko avovesikauden. Merikarvianjokisuun hyvät haukikannat mahdollistavat talvipilkinnän. Kesäaikaan rantavesissä tyypillinen hauen koko on yhdestä kolmeen kiloisia, suurempia löytyy väli- ja ulkosaaristosta. Suurimpiin haukiin parhaat mahdollisuudet ovat ennen kutua touko-kesäkuussa sekä loka-marraskuussa.

Ahvenen pilkintä talvisin, alkutalvella ja loppukesästä on varsin suosittua. Avovesikaudella ahventa kalastetaan heittokalastusvälinein sekä pilkillä varsinkin keskikesästä alkusyksyyn. Heittokalastuksessa erityisesti jigit ovat suosittuja, mutta myös lipat ja lusikat antavat kalaa. Mateen pilkintä on hyvin suosittua tammi-helmikuussa jokisuistossa ja meren virtaavissa salmissa. Tavallinen saaliskalan koko on 0,5-3 kg, mutta myös 3-6 kg kaloja saadaan säännöllisesti.
Meritaimenen kalastuskausi ajoittuu kevääseen, huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun ja myöhäissyksyyn, loka-marraskuuhun. Uistelu melko pinnasta vaapuilla ja kevyillä lusikkauistimilla lienee antoisinta, myös heittokalastusta kannattaa kokeilla.

Lohen uistelu ajoittuu toukokuun lopulta kesäkuun keskiväliin, jolloin lohien suurimmat vaellusparvet suunnistavat kohti Perämereen laskevia jokia. Selkämerellä syönnöstävää lohtakin voi uistella, jolloin kausi on pidempi.

Saariston alueella kalastettaessa ei kannata käyttää nopeaa plaaniin nousevaa venettä, koska alue on erittäin kivikkoista. Merikorttiin merkkaamattomia kiviä on paljon. Veneen tulee olla riittävän suuri, koska aallot saattavat olla korkeita. Merikarvian satamasta on merkityt reitit Ouran saaristoon, Porin suuntaan etelään ja pohjoiseen kohti Vaasaa.

Laaja vetouistelualue Merikarvian rannikolla Merikarvian rannikolla ja saaristossa on laaja merialue, jolla voi harjoittaa vetouistelua yhdellä edullisella vesialueen omistajille maksettavalla luvalla. Kalastuslupamaksu on kipparikohtainen ja sisältää myös miehistön luvat sekä veneluiskan käytön. vesille pääsee helposti laskemalla veneen veteen Krookan laskuluiskaa pitkin (viitoitus Varvintieltä). Auton voi pysäköidä laskuluiskan lähettyville.

Kalastus on sallittua noin 6000 hehtaarin meri-alueella Alakylän, Ylikylän sekä Pohjarannan edustalla. Kalastaa saa myös rannoilta, kunhan ei aiheuta häiriötä mökkiläisille tai pesiville linnuille. Ulkomeren puolella lupa-alue rajittuu valtion meri-alueisiin, jolloin uisteluun ei tarvita erillistä lupaa. Kasalan, Riispyyn ja Köörtilän vesialueille voi lunastaa erikseen osakaskuntien kalastusluvat. Kalojen pitää ylittää niille annetut alamitat. Maksu suoritetaan pankkiin ennen kalastuksen aloittamista. Kalastusmaksusta pitää esittää mahdollisen tarkistuksen yhteydessä kuitti kalastuksen valvojille (Kalastuslaki 104 §).

VETOUISTELULUVAT JA TIEDUSTELUT:Tapio Ristimäki, p. 0500 862 190
Tätä sivua on viimeksi muutettu 16.9.2020 klo 11:26
 Merikarvian kunta • puh. 044 724 6333 • etunimi.sukunimi@merikarvia.fi